Anish Giri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anish Giri
Anish Giri
Persoonlijke gegevens
Sportl Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 28 juni 1994
Sint-Petersburg Vlag van Rusland Rusland
FIDE-rating 2749 (januari 2024)
Hoogste FIDE-rating 2798 (oktober 2015)
Titel Grootmeester
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Schaken
Giri geeft een schaaksimultaan
(NK Jeugd Rotterdam, 2014)

Anish Koemar Giri (Russisch: Аниш Кумар Гири) (Sint-Petersburg, 28 juni 1994) is een in Rusland geboren, maar sinds 2008 in Nederland wonende en voor Nederland uitkomende schaakgrootmeester met de Nederlandse nationaliteit.

Giri stond bekend als een wonderkind. Op 17-jarige leeftijd had hij een FIDE-rating van 2701 (juli 2011). Hiermee stond hij 41e in de top 100 van de wereldschaakbond en 1e op de wereldranglijst voor spelers tot 18 jaar (U-18 rank). Hij heeft veel bereikt zonder trainer, maar werd in Nederland getraind door Vladimir Chuchelov en Vladimir Toekmakov.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Giri heeft een Nepalese vader (Sanjay Giri) een Russische moeder (Olga Giri)[1] en twee zussen. Hij is geboren in Sint-Petersburg, maar verhuisde in 2002 met zijn ouders naar Japan. Sinds februari 2008 leven Giri en zijn familie in Nederland. Sinds 2013 heeft hij de Nederlandse nationaliteit.

Giri deed in 2013 zijn vwo-eindexamen aan het Grotius College in Delft. Als hij wedstrijden moest spelen, hoefde hij geen lessen te volgen.

Op 18 juli 2015 trouwde Giri met de Georgische schaakster Sopiko Guramishvili.[2] Op 3 oktober 2016 werd hun eerste zoon geboren, in juni 2021 hun tweede zoon[3].

Schaakcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

In Rusland werd Giri kampioen in de categorie spelers tot twaalf jaar. Hij scoorde ook een aantal uitslagen die aan de meesternorm voldeden, maar omdat die niet werden aangegeven werd hij niet tot meester benoemd. Giri won in 2008 het HSG Open en haalde toen en passant zijn eerste grootmeesternorm. Later dat jaar scoorde hij zijn tweede grootmeesternorm op een toernooi in Groningen en in 2009 behaalde hij uiteindelijk de grootmeestertitel op het Corus-toernooi 2009. Daarmee werd hij de jongste grootmeester van dat moment.[4]

Giri kwam in de Meesterklasse 2011/12 uit voor HMC Calder. Eerder kwam hij ook uit voor de Delftsche Schaakclub en het Hilversums Schaakgenootschap. Hij speelt in de Schaakbundesliga in Duitsland voor SK Turm Emsdetten en in Frankrijk voor Mulhouse. Tegenwoordig komt hij in Frankrijk uit voor Bischwiller.

Giri werd in de winter van 2015 tweede in de Londen Chess Classic, nadat hij in de beslissingsmatches was verslagen door Vachier-Lagrave, die op zijn beurt van Carlsen verloor. Dit was het gevolg van een rare gril in het reglement.

In het kandidatentoernooi in Moskou in maart 2016 speelde Giri alle veertien partijen remise, een score nog niet eerder vertoond in een kandidatentoernooi. Hij was de enige deelnemer die geen enkele partij verloor.[8]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anish Giri van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.